2009. július 19., vasárnap

ÖSZSZ-MLSZ tárgyalás



Az Összmagyar Szurkolói Szövetség vezetői és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke első alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a keddi nap folyamán. A megbeszélést az ÖSZSZ kezdeményezte és öt témakört ajánlott megvitatásra.

1. Egységes, 1200 Ft-os jegyárak a vendégszurkolók részére.

Az ÖSZSZ javaslata azt kívánja biztosítani, hogy az idegenbeli mérkőzésekre utazó szurkolók – akiket az utazás költségei egyébként is terhelnek – ne aránytalan és horribilis összegekért jussanak be a lelátókra.

Az MLSZ képviselői elvben egyetértettek az elképzeléssel és a maguk eszközeivel támogatják a javaslatot. A kérdésben az MLSZ és az ÖSZSZ is megkeresi a klubokat.

2. A mérkőzések kezdési időpontjainak hosszútávú rögzítése.

Az ÖSZSZ javaslata mögött hármas cél áll: a mérkőzések látogatásának tervezhetősége, szurkolóbarát időpontok valamint a mérkőzések hangulatának biztosítása.

Az MLSZ vezetői támogatják a javaslatot, jelezték, hogy a nemzetközi kupákban induló csapatok és a televíziós közvetítések miatt az őszi szezonban nehezebben, a tavaszi szezonban egyszerűbben oldható meg az időpontok rögzítése. Ígéretet tettek, hogy a jövőben hat mérkőzés helyett hét-nyolc fordulóra előre állapítják meg a kezdési időpontokat, azonban a hosszabb távú cél – legalább – egy teljes szezon előzetes rögzítése. Ehhez kapcsolódóan az ÖSZSZ meghívást kapott a 2009-2010-es Soproni Liga első hivatalos programegyeztető értekezletére is.

3. A szurkolók komfortérzetének javítása.

Az ÖSZSZ a büfék kínálatának egységesítését és bővítését valamint a mellékhelyiségek állapotának javítását kezdeményezték.

Az MLSZ partnernek bizonyult a kérdésben. Minthogy a szurkolók megfelelő kiszolgálása része az MLSZ által kiadott, a bajnokságban való indulásra jogosító licenc elvárásainak, az MLSZ szigorúbb ellenőrzést ígért. Emellett állandó szurkolói visszajelzés (minősítés) lehetőségében történt megállapodás valamennyi stadion kiszolgálóegységeinek minőségét illetően.

4. A biztonsági szolgálatok jog- és szabályzatszerű működése.

Az elmúlt bajnokság során tapasztalt jogszerűtlenségek és visszásságok – különös tekintettel a biztonsági szolgálatok alkalmazottai által történt vipera-használatára – az ÖSZSZ háromoldalú egyeztetést javasolt az MLSZ, a biztonsági szolgálatok és a szurkolói érdekképviselet között, amelyre az MLSZ vezetősége nyitottnak mutatkozott. Az ÖSZSZ továbbá jelezte, hogy felkeresi valamennyi élvonalbeli klub biztonsági szolgálatát és felvázolja számukra a szurkolók egységes elvárásait.

5. A szurkolói véleménynyilvánítási- és szólásszabadság kérdése.

Az ÖSZSZ sérelmezi az MLSZ hatályos szabályzatainak azon rendelkezéseit, amelyek – Szövetségünk véleménye szerint – alkotmányellenesen korlátozzák a szurkolók véleménynyilvánítási- és szólásszabadságát, ennek megfelelően a szabályzatok felülvizsgálatát és módosítását javasolja.

Az MLSZ ebben a kérdésben eltérő álláspontot képviselt, a két fél között további egyeztetésre kerül sor ezen a területen. Nem zárható ki, hogy a vélemények további eltérése esetén végül egy külső fórum fog igazságot tenni a vitában.

Az ÖSZSZ és az MLSZ vezetői között megegyezés született végül abban, hogy a szurkolói szövetség ezentúl konzultációs joggal meghívást kap az MLSZ nyilvános elnökségi üléseire valamint azon bizottságaiba, ahol szurkolókat érintő kérdések lehetnek napirenden.

A felek az újabb konzultációjukat, amely többek között a fenti kérdésekben elért eredményeket hivatott értékelni az NB1-es bajnokság megkezdését követő héten tartják.

Az Összmagyar Szurkolói Szövetség – az esetleges nézetkülönbségek ellenére is – konstruktívnak és előremutatónak tartja a tárgyalásokat és bizakodva tekint egy remélhetőleg folyamatos és eredményes együttműködés elé a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

az Összmagyar Szurkolói Szövetség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hétvégén megkezdődik a tavaszi szezon.A szombati meccsig lehet jelentkezni a kaposvári szurkolóbuszra!